Fimo? Modello? Kato? Mis neil vahet on?

27. aprill 2010, Leina Neima, Kommentaarid: 4

NB! Artikli infot on ajakohastatud 2016. aasta juunis!!!


Niisiis, alustan omamitteteaduslikku ja üdini subjektiivset polümeersavide võrdlust. Kuna ma kõiki erinevaid voolimismasse pole veel järgi proovida jõudnud, siis võrdlen neid, millega on rohkem või vähem kogemusi...


Ehk siis rivist astuvad välja: Fimo, Kato Polyclay ja Modello Oven Soft.


Harakas, nagu ma olen – tiris mind vastupandamatu jõuga kuldsete ja läikivate toonide poole, sestap valisin kuldsed polümeersavid ja tehnika nimega Mica Shift (Chatoyant) – selle tehnika pikem avastamine jäägu igaühele isiklikuks kodutööks, ent lühidalt on tehnika idee erinevate nippide abil muuta kuldsetes, hõbedastes ja pärliefektiga polümeersavides muidu ühtlaselt jagunenud mica-osakesed maagilisteks ruumilisteks mustriteks. 


Mica-osakesed annavad voolimismassile läiget ning osaval käsitsemisel võib tavalise kuldse voolimismassiga teha sada imet. Või kui mitte sada, siis hea mitukümmend kindlasti…


Golden Dream - Multifunctional Brooch

Mica schift efektidega pross Kato Polümeersavist.


Mõned õpetused ja pilte:


Nüüd, kui aimate, mis ees ootab, käärime käised üles…


Keera lehte ja…



Savide ettevalmistamine ja „soojendamine“ (ingl k. conditioning).


Hoiatan juba ette, et see etapp sõltub materjali partiist, meistri käte ja toa soojusest ning veel miljonist pisiasjast, olles seega ilmselge vaidluste koht. Minu tulemused on sellised:


Fimo Effect, tootja STAEDTLER – pakk 56 g, uus pakk 57 gr - hind umbes 2.28  


Pakendi avamine on igakordne katsumus ja lõpeb enamasti kannatuse katkemise ning käristamisega. Hiljem pistan ma avatud pakid õhukindlatesse mini-grip kilekottidesse, sest muidu kuivaks väärt materjal õhu käes lihtsalt ära. Ma tõepoolest püüan olla kannatlik aga no see pakend…


Savi „soojendamine“ on lihtne ja kiire – soojad käte puhul isegi liiga kiire, muutes materjali väga pehmeks ning osade toonidega võib Fimo Soft hakata üsna tugevalt määrima.


Kommentaar 2016 - tundub, et tootja vahetusega on osadel uuematel Fimodel juba ka uuem pakend, aga pole õnnestunud järgi proovida, kas ka asjalikum.... 


Kato Polyclay , tootja Van Aken minul oli varasem toode, mis pärit USA-st, 85 g pakk, hinda ei mäleta. Pakkide uus suurus on 56 g, hind umbes 2.5 €  


Pakendi avamine läheb kiirelt ja enamasti jääb pakk kenasti alles, turvalisuse mõttes soovitaksin siiski materjali peale kasutamist õhukindlalt pakkida.


Aga „soojendada“ on teda see-eest päris palju keerukam. Ainult käte abist ei pruugi alustuseks piisata, sestap on savirulliga rullimine ja pastamasin tõhusad abimehed.


Olen kuulnud, et paljud on just sellepärast Kato saviga töötamisest loobunud. Aga kui savirulliga õiged nipid kätte saab, siis pole hullu midagi. Aega kulub Fimo Softist siiski kauem, samas püsib ta ka kauem töövalmis ja ei vaja liiga kiiresti uuesti ülessoojendamist.


Modello Oven Soft, tootja LYRA– seisuga juuni 2016 müügikohti eestis ei enam ei leidnud:(


Minu jaoks osutus üllatavaks „pähkliks“ Modello, mida proovisin esimest korda. Pakist kättesaamisega polnud probleeme, küll aga pakkidelt värvitähiste leidmisega. Olid olemas ikka.


See konkreetne kuldne pakk aga ei tahtnud minuga koostööd teha ja ühelegi ponnistusele alla vanduda ning pudenes „soojendades“ väikesteks tükkideks, murenes ja oli tihe ning kuiv.


Et ma papist poiss pole, siis kiusu pärast sain ma ta enam-vähem soojaks ja õnnestus ka kiirelt tegutsedes kogu protsess läbida. Aga sellest hiljem. Oli see nüüd partii viga või mis, see vajab hiljem järgiuurimist.


Märkus: Üldiselt kõik savid, mis sisaldavad mica-osi, on tavalistest toonidest veidi raskemini käsitsetavad ja kuidagi kuivemad ning muredamad. Näiteks hilisem katse ootamatult tugevat vastupanu osutanud Modello kollase tooniga osutus meeldivaks ja mõnusaks tegevuseks.

Töö voolimismassiga:

Juba soojade voolimismassidega oli igati mõnus töötada – ise eelistan Kato polümeersavi, mis ei muutu ka rohkel mudimisel liiga pehmeks ning ei jää käte ja paberite külge kinni. Aga ka kuldse Fimoga töötamine oli kerge ja mõnus. Seevastu Modelloga olin hädas ning seekord ta jäigi veidi rabedaks kogu protsessi vältel.


Läbides erinevaid etappe, oli kohe ka näha, et kõige „sügavama“ mustriefekti annavad Kato ning Fimo. Modello puhul on Mica Shift efektid pigem aimatavad ja üsna tagasihoidlikud. Mitme katse tulemusena sain siiski igaühest valmis piisavalt hea katsetüki, mille ahju küpsema panin.

Küpsetamine:

Küpsetamine toimus erinevate partiidena, kuna materjalidel on erinevad küpsemistemperatuurid. 


NB! Küpsetamisel tasub alati hoolega järgida tootja juhiseid ning lubatud temperatuuri mitte ületada, sest tulemus võib olla töö totaalne hävimine ning tervisele kahjulikud aurud!  


Ahjust välja võttes oli kõige efektsem Kato voolimismassist proovitükk, mille pind läikis kenasti ka ilma järelviimistluseta. Seejärel Fimo, mille pind oli pigem matt ja vajas lihvimist-poleerimist ning seejärel Modello, mis näis välja kahvatu ja vahajas.


Fimo kiituseks peab ütlema, et peale küpsetamist tal eriliselt tugevat lõhna pole – Kato ja Modello omandavad küpsetades üsna intensiivsed ja spetsiifilised lõhnad, mis seistes küll tasapisi lahtuvad.

Lihvimine ja poleerimine:

Kuna mica-efektiga mustrid vajavad oma ilu väljatoomiseks viimistlemist, siis lihvisin ja poleerisin kõiki katsetükke samade meetoditega – jooksva vee all liivapaberitega nr 400, 600, 800,1000 ja 1200 ning seejärel poleerisin umbes 10 minutit pehme satiinrätiku tükiga. Masinaga poleerimine jäi seekord ära.


Modello – lihvida oli üsna raske, sest vaatamata veejoale kippus lihvitud materjal jääma liivapaberi külge ja liivapaberit polnud võimalik peale ühte tükki enam kasutada. Samas muutus pind kaunimaks ning peidetud mustrid tulid nähtavale. Poleerimise järgi jäi lõplik pind satiinselt? läikiv. Või peaks ütlema satiinjalt? Satiiniselt?


Fimot lihvida oli kõige mõnusam, vesi pesi jäägid liivapaberilt kohe maha ning samuti kulus iga liivapaberiga kõige vähem aega. Tulemus – mustrid tulid ilusasti nähtavale ning pind hakkas samuti satiinjalt läikima.


Kato polümeersavi oli lihvida lihtsam kui Modellot, kuid raskem kui Fimot. Samas oli tulemus peale lihvimist ja kerget poleerimist kõige kaunim, väga sügavad mustrid ning teistest märgatavalt läikivam pind.


Kuna mul poleerimiseks kasutatav masin oli mujal, siis päris kõrgläikeni neid lihvida ei jõudnud – see on vaevarohke töö, kuid vähemalt Fimo ja Kato puhul on tulemused äraproovitult efektsed ning masinlihv annab materjalile tõeliselt kauni välimuse.


Modello-ja-lakk1     Modello-ja-lakk2

Lakitud Modello - vaskpoolne pilt on tehtud varjus ja parempoolne päikese käes.


Kes lihvida-lakkida ei saa või ei taha, siis soovitan lakkida spetsiaalse laki või vesialuselise kahekomponentse polüuretaanlakiga. Modello puhul tõi just lakk efektid kõige paremini esile.

Lõpptulemus:   

Modello1  Fimo1  Kato1

Need pildid on tehtud varjus. Kliki pildil, et näha suuremaid fotosid!


     Modello Oven Soft                      Fimo Soft                         Kato Polyclay                           

Pika katsetamise tulemusel oli kõigil voolimismassidel mica-efektid märgata ning kõiki neid võib selle tehnikaga kasutada. Ise eelistaksin selle tehnika puhul küll Kato Polümeersavi ja Fimo Softi


Modello2  Fimo2  Kato2

Need pildid on tehtud otseses päikesevalguses. Kliki pildil, et näha suuremaid fotosid!

     Modello Oven Soft                      Fimo Soft                         Kato Polyclay


Valmis tööde puhul on oluline ka nende tugevus ja elastsus – lapikute tükkidega on alati oht, et liiga õhukesed kipuvad ettevaatamatu käitumise korral murduma. Seekordne tulemus kinnitas, et kõige vastupidavam ja painduvam on Kato polümeersavi aga ka Modello on üllatavalt paindlik ja samas siiski üsna tugev. Fimo Softi puhul on oluline teha pigem natuke paksemad tükid, sest liiga õhukesed võivad olla rabedad.


Kokkuvõttes oli igal savil oma plusse ja miinuseid ning enne, kui nende kohta midagi lõplikku öelda, võiks teha 1 – 2 katsetust veel. Kindlasti plaanin proovida ma näiteks must-valget kombinatsiooni ja ka nn. läbipaistva efektiga voolimismassi, et näha kui palju muutuvad värvid küpsetades ja millise polümeersaviga on kõige parem teha „torusid“ jne.


Aga uutest kastetustest juba kunagi hiljem, maikuu tuleb kiire-kiire ning mängimiseks palju aega ei jää…


Head katsetamist!


Kommentaarid: 4

Tänud suure töö eest!!! Väärt info!
28. aprill 2010.monika
Fimo lõiku lugesin noogutades. Jah, see pakend! Jah, need soojad käed. Jah, minigrip :). Teistega mul kogemusi siiani pole, tänud tarviliku info eest!
28. aprill 2010.KK
Lõpuks leidsin ka eestikeelse fimo lehekülje mis on põhjalik, ja selle eest olen südamest tänulik . Sest savimaailm on mind enda võimusesse võtnud. Suur-suur tänu teile.
29. september 2010.anne
Aitäh, Anne! Püüan kindlasti tulevikus ka uusi katsetusi teha ja siia üles riputada...
29. september 2010.Leina

Lisa kommentaar

Email again:
Nimi
E-mail
Kommenteeri